Monday, August 23, 2010

ibu, nak BUKAK puasa...sob sob...

Pertamanya aku nak kasitau cerita nih bukan lah citer sedih syahdu seperti drama slot akasia tv3, dan keduanya yeah,ini cerita zaman tuatua aku. ala zaman tu laa. ala,zaman YANGYANG YOK,PAGI PAGI BUKAK PERIUK..hehe...zaman tuh la paling seronot dan banyak yang bukanbukan bebagai..hehe..


hamboi kau siap masok dalam periuk.!

Okay,memang ada banyak kesahkisah time akuh kecikkecik dolu..Salah satunya yang nak aku sharekan..hehehe...yeah,,kisah puasa YANG YANG YOK aku yang cambest eva in my whole life..hehe...puasa yangyang yok aku,bukanlah buka periuk pada paginya,dan periuk selalunya takkan dibuka untuk membukakan puasa tak penuh aku kerana resultnya amatla kurang memberangsangkan sebab nasi dan lauk selalunya habis untuk bersahur.. T_T .. selalunya aku akan berbuka (layakkah dipanggil begitu?) dengan jajan cekedis yang aku beli kat kedai CIK MINAH LAZIM..


Okay,aku akui aku bukanlah seorang yang rajin nak buat muke seposen atau beberapa posen lalu ditunjukkan pada ibu aku sambil merayurayu untuk berbuka.hehe..jap nak ketawa..aku selalunya akan berbuka dengan cara paling jahat gila vavi yang budakbudak baik jarang buat melainkan aku..aku selalunya akan makan CURI untuk membatalkan puasa aku,,bukan mencuri makanan untuk berbuka,tapi makan soroksorok, bagi u'ols yang takpaham..


seposen sangatla muka baby bean nih.gambar hiasan

Dan selalunya geng aku untuk buat kerja jahat nih adalah adik akuh dan bapak sedara aku(tua setahun daa),dan akulah kepala ZARGON untuk segala rancangan jahat nih,atau di simplify;MASTERMIND..selalunya budak berdua tuh ikut aku sebab dyeorang pun taktahan gila GABAN menggelabah nak berbuka,dan selalunya kalau mintak kat mak akuh nak berbuka confirm takdapat sebab ibu suruh try habiskan puasa...OW GOSH,kami memang bukan juara berpuasa..maafkan kami..


gini la rupe kami bertiga,da taktahan.comel kan?.gambar hiasan

Kadangkadang kalau aku taktahan sangat kehausan selepas main tengteng atau zerofine dengan kawan aku ZULIA dalam bulan puasa,aku akan curicuri minum air paip,pastu keluar dari bilik air buat muka blur dan penat,poyo je lebeh kau ni..


haa,kantoi takpose.gambar hiasan

Port aku untuk berbuka puasa yangyang yok selalunya kat belakang rumah nenet aku sebab belakang tuh hutan,dan ada la tiga empat batang pokok buah hakmilik nenet aku..kat situ port yang best sebab damai dan orang takdapat tau punya,confirm.!dan selalunya perlakuan tak senunuh kami undercover.. hahaha..mission impossible accomplished.!ouh,saatsaat bengong sengal taktau malu itu memang susah nak dilupakan..hehe..memang jahat aku masetuh,naseb sekarang dah baek,takcaya tanya ibu saya *kerdipkerdip mata*



Barang yang pergi usah dikenang,,wahwah,ada kena mengenakah pepatah itu.? Okay maksud akuh memori tuh memang lah dahberlalu ,tp boleh je nak kenang.. Tapi kalau kau nak buat macam tuh sekarang (melainkan onk onk) memang kau dapatlah naik van jenazah pusing satu kampung tulis "SAYA DITANGKAP TIDAK BERPUASA DI BULAN PUASA".. ou,malu doe..hehe.. tapi ada je insan yang wajib puasa tapi buatbuat macam tak akhil baligh lagi,.. uh,malu je awak.! so,selamatlah anda menjalani IBADAH PUASA anda dengan lancar dan penuh keberkatan,,ececeh,ucapan nak serius..hehe..


jum kita tawarikh,eh eh,tarawikh. =)

Sunday, August 22, 2010

tangkap JIWA malam

duhai bonda,duhai ayahanda,
dengarlah rayuan anakanda,
yang jauh dimata...
tanpa kusedari,
aer mata aku mengalir,
terdengar ayat suci,
alunan takbir,
(kalau nak lirik habis google sajalah!blog aku bukan blog carian lirik)

kumpulan AL-JAWAHER yang mendendangkan lagu di atas 


okay,sebenarnya lirik kat atas tade kene mengena ngan mende yang aku nak share..dan entri yang anda baca memang TANGKAP JIWA,,tiada kesilapan ejaan pada perkataan JIWA yang memerlukan ia ditukar kepada JAWA..kerana entri saya bukanlah tentang berita TANGKAP JAWA MALAM,iaitu mengenai seorang jawa ditangkap pada waktu malam kerana bermain bunga api (salahkah?) .. Okay,berbalik kepada tujuan post ini dipost,aku sebenarnya nak share tentang kebosanan dan line BB(broadband) yang camhampes,gila khinzir(sopantak?)..Okay,memang kelihatan macam TAKDE KENE MENGENA MAK LIMAH dengan entri yang tertera,,tapi sebenanya sedikit sebanyak ade kene mengena sebab aku sedangpun mendengar koleksi lagu raya AL-JAWAHER sambil melayan perasaan marah terhadap line bengong...

beginilah rupa broadband saya.gambar hiasan


malam nih line memang pantas dikatakan LEMBAT(menurut nore budak kampung aku,LEM=lembab,BAT=lambat)..okay,macamlah line sebelum nih cepat sangat..tapi yang sakitnye,esok aku kena hantar assignment.! ow god,dan lagi tragis aku tade apapa bahan untuk menjayakan MISI MENGHANTAR ASSIGNMENT TEPAT PADA WAKTUNYA...dan disebabkan line BB yang lembat,aku tak dapat nak cari good materials untuk assignment aku. maafkan saya encik sabri,maafkan saya markah PB(penilaian berterusan), dan maafkan saya diri saya!..sob sob T_T...nampak gayenye terpaksela aku menebalkan muka menghantar ia pada hari selasa,tapi selalunya encik sabri rilex je..hehhehehe...

ow doakan kejayaan saya supaya saya dapat menghantar keesokan harinya dengan jawa jaya nya.! ok,saya tahu saya banyak selitkan perkataan jawa,jadi bagi yang berketurunan jawa,jangan marah saya sebab saya juga berdarah jawa walaupun hanyalah bau bau manggis..

adakah mat salih tak suka bau manggis?dan adakah manggis berbau?-gambar hiasan



kepada yang baca, GOD BLESS U.!

Saturday, August 21, 2010

RAYA datang lagi!!!

TORA datang lagi,,eh2 silap..raya datang lagi!!okay,,actually raya belom datang lagi,,sebab kite ngah berpuasa lagikan..hehehehe...tapi just nak kongsi ceritera shoppingLICIOUS de raya hari nih...sebenarnye,,according to actual plan,,akuh arini,ari sabtu bersamaan 21 augustin just nak habiskan mase hanging ngan kawan akuh kat bandaraya kuantan,,tapi smalam  adek haku,angah fikri buzz akuh dalam fb chat,mintak tolong beli t raya dye...dan aku like "OH MY COACH".!!..first time adek mintak beli baju raya...teruja sangatt..!! wakawakawaka...


inilah tora datang lagi,eh eh,mat sentul pon ade,beli tora dapat mat sentul,,punye gamba daa...


Ok,so akuh pun plan nak keluar town awal..keesokan harinyer,(yakni harini),,akuh pun melangkah turun dari bas dengan semangat menggerakkan kaki kuh masuk dari satu kedai ke kedai lain,memandangkan otw untuk sampai ke mall,,kami banyak lalu kedai kedai jual pakaian dan aksesori berbagai...so,sesudah sampai ke mall pertama kami,yakni BERJAYA MEGA MALL,kami pon melangkah masuk ke mall dengan penuh keasyikan dan keghairahan(oit3,sebab dalam mall ber ekon lah) untuk mencari baju si angah..


gambar hiasan,ini bukan ECM maupun BMM


Jadi bermulalah episod pencarian kami..nak cari bajuh mamat tuh memang soosah,,walaopon hanya t-shirt,tapi kami feel like shit nak carik bajuh yang seswaiii dan mantoppp..seterusnya dah habes cincai punye pusing satu mall,,kami pon decided nak pigi ke satu lagi mall;EAST COST MALL,,nak cari bajuh si angah neyh..fuissss,,punya lah penat kami yang hanya berpengangkutan kaki cap besi nih nak pegi ke ECM dari BMM..naseb baek la cuace mase tuh redup redup ala ala kat UK...alhamdullillah...hehehe...


sementelah sampai,,kami pun terus masuk dari butik ke butik,parkson ke carrefour(aik?!!carrefour bili barang bilek daa)..and nak dijadikan cerita saya pun terjumpalah ini satu helai baju baek punyer design meletop..!! t diesel(dengan 70% less)..tanye lah mak cik kat situh ade tak saiz small(sebab angah keding kerempeng,six packs takde),,but unfortunately, mak cik tuh kate takde,,so akuh dengan sob sob nyer keluor la dari parkson membawa diri ke tropicana,,t kat sane memang handsome handsome,,tapi harge dye memang 'cantik',,akuh memang tak mampu nak beli kat adek akuh memandangkan budget akuh untuk t adek akuh amatlah bajet...sangat kasihan sangat rugi..kalaulah akakmu mintak ptptn....T_T..lepas tuh kami masuk pulak F.O.S,,iaitu kedai budget murah bukan bundle tapi baju dari kilang terus....kat situ memang banyak pilihan and kena dengan budget akuh..!!OHH YEAHH..!!BINGGO..and hasilnya dapatlah 2 helai t raye angah....terima kaseh kakak yang baek..!!hehehehe... =)


baju angah


Okay dan cabaran nyer bermula pabila kami otw nak balek ke tapak pengumpulan aliens(salah salah),mahasiswa/wi untuk pulang ke kampus nan indah.. cabarannye tidaklah sehebat cabaran adiwira dalam komik remaja kurang popular;PAHLAWAN LABI LABI MENOLONG ANAK TAPIR MELINTAS JALAN(bukan tajuk sebenar)...tapi disebabkan waktu membeli belah kami tiada istilah "rehat sebentar bersama kit kat" sebab kami puasa,,dan hanya stop untuk zohor,,tu pun lepas sembahyang trus gerak tade rehat rehat..so kaki maseng maseng dah nak cramp,,skru lutut pun dah nak tercabut,,dan tahap kewarasan yang mulai berkurangan..


penyamaran pahlawan labi-labi sambil buat muka selenga


Dan dalam keadaan tuh,,kami tetap mengagohkan diri untuk ke bazoor ramadhon untuk membeli kuih muih seringgit(tidak layak dipanggil kuih muih tetapi kuih sebab hanya sejenis yang dibeli),nasi yang hellya sebungkus rm 1.50(taktau pulak bile mase ada krisis padi),dan lauk yang boleyyy laaaa rm 3.00...xlupe jugak pada air tembikai yang ada rase macam sirap...oh yeahhh,,memang 'enak'...dengan penuh sesakan lautan manusia yang terhasil daripada pelbagai kaum,disertakan dengan asap masap sate dan ayam bakar etc..YA TUHAN,,betapa seksanye waktu tuh...


cantik lagi bazar MPK 2 kuantan.gambar hiasan


Waktuh sampai kampus aka kamsis dah pukul 6 more(lebih)..diri nih dah rase macam di awang awangan..tapi disebabkan waktu solat asar yang singkat,,segala pahit maung ditolak ketepi alik beloh kiri..dan akuh tak rehat sampailah waktuh berbuka...huhuhhuhu....dan still sampai sekarang lenguh penat menyampah tuh tetap ade,,,tapi diri ini sekali lagi digagahkan untuk share cerita ini untuk blog tersayang,,walaupun amatlah berkemungkinan besar post ini takkan dibaca....TAKPE,ASAL DIRI INI GUMBIRA...wallaweihhhh~~~


p/s:saya share ini ceritera bukan untuk menunjukkan saya ini seorang kakak yang penyayang...heheheh =,=


kami dalam cerita ini adalah saya dan NANA...

Friday, August 20, 2010

yes sir i am TAN..!!

T.A.N,,,atau bahase saintifiknyer sweet black (padahal di translate terus dari bm,hitam manis)...okay,,pe yang aku tulis nih bukan nak sentuh sensitiviti orang lain,,melainkan menyentuh sensitiviti hati aku yang kecil lagi lembut lemak berkrim nih..okay macam nih ceritenyer; tersebutlah kisah, seorang bayi yang dilahirkan di hosp segamat,yang diberi nama ain najlaa.. okay,ibu aku kabo ker aku mase aku lahir aku bukanlah jenis yang berkulit gelap,kulit aku kulit orang melayu yakni sawo matang(kot),but then,lepas aku main panas dalam lingkungan umo aku 5-14 tahun,kulit aku rapidly bertukar(dengan nada kamen rider bertransformasi)..!!!jadik lah hitam manis mangustang,,OMG..!!kalauulahhh...

ini bukan tan,tapi pigmen terlebih..gambar hiasan..



okay,dalam proses pembelajaran aku start dari derajah satu sampai derajah 6,aku memang dah lali dengan ejekan,kutukan,hinaan,tohmahan(adakah??),dan bermacam jenis an lagi dari rakan2 sederajah mahupun tidak.. waktu tu aku pun bodoh2 alang(bukan2),budul2 slenga tak kesah sangat ngan segala itu,lalu aku pun hidup dengan gembira sambil bermain mak2,kahwin dan masak2 (selalunya lepas abih periksa akher tahun time cikgu dah malas masuk kelas) di alam persekolahan rendahan akuh...alaaa,,lagipun apekedehal la nak kesah,,budak2,,,biasalah,,xmatang,,,and mostly yang ejek akuh adalah dari kalangan boyz(dammit,,i hate them)..

okay,dan pabila aku melangkah ke alam keremajaan yakni masuk peringkat forms,aku dah semakin kesah dengan kata2 kejian oleh manusia tak berperasaan atau tak gheti jage perasaan..biasalah time neh perubahan hormon amatlah kerap terjadi,,mase nih aku selalu berperang ngan diri sendiri(bukanlah guna senjata bahaya ataupun cubaan suicide)..aku selalu salahkan diri sendiri,ataupun tak puas hati dengan diri sendiri,,sementelah (ayat bm  power tiba2) girl friends(yakni kawan perempuan) aku mula start berpacaran,aku sorang je yang menyingle,,dan sume ini adalah sebab satu faktor ni,,ye satu faktor yang mana kalu boyz nak cari date dye,memang akan lihat pada ciri ini,,,yakni WARNA KULIT..!!ohhh,,masa tuh tuhan sajalah yang tau betapa aku merendahkan diri (walhal aku pada waktu itu berukuran 158 yakni tidaklah terlalu rendah) aku kerana tidak segebu seputih secerah model yang terpampang muka nyer di produk kecantikan seperti safi rania gold mahupun pania(produk tak popular) ataupun sekurang2nya seperti classmates aku..dan untuk menyedapkan hatiku ini,aku mula melancarkan satu visi;i will only date once im 21yrs old..dan akhirnya aku berjaya menamatkan persekolahan aku dengan tidak berdate dan menyelamatkan visi aku,,dan aku percaya salah satu faktor yang membolehkan aku menyelamatkan visi aku adelah warna kulit....again,,WARNA KULIT..

present:sekarang aku sememangnya tak kisah dengan cakap2 orang,,dan kekadang aku siap boleh berlulecon (ayat bm power lagi tiba2) dengan tohmahan orang tuh..sungguh,,pengalaman mematangkan diri,,bukan2,,mengkebalkan diri..hehe..sekarang,,aku memang dah terbiasa dengan ketidakhadiran lelaki (melainkan family members) dalam hidup aku,,sebab lelaki luar memang tak pernah dan tak sudi hadir dalam hidup aku...dan ooo emm gee,,aku sesungguhnye bersyukur dengan warna kulit aku yang gelap,,sebab aku tak payah nak berkapel,,dan kalu aku tak berkapel,akuh tak kan start terjebak dengan maksiat kapel,,tak kesah lah yang ringan2 maupon berat..alhamdullillah,,syukur,,ada hikmah disebalik sume nih..dan skang aku hanya menunggu jodoh aku(ecececeh)...

konklusinya (perkataan biasa aku guna utk part penutup karangan zaman skola dulu),biarlah nak hitam ke legam ke,maupon bentuk badan tak menarik,yang penting bangga dengan diri sendiri,jangan pernah kutuk diri sendiri atas sebab ciri2 fizikal yang kureng2 ala kadar gituh,dahlah orang lain kutok  kite,takkan kite pon nak kutuk diri sendiri,sayangi diri anda,sayang diri sendiri xbermaksud dengan memanjekan diri di spa what so eva,tapi cukup la dengan menghargai diri sendiri....janji kita sempurna sifat,,bersyukurlah....dan kepada rodong2 kuh yang maseh nak pandang hina pada manusia2 yang dianggap kureng bebagai,igt neh; DON'T JUDGE A POPIA,BY ITS CRISPY LOOK..

wah membebel suda..macam mat,,eh2 mak nenet jek...hehehe...and yes,,im proud to says that IM SINGLE TILL NOW...xpernah berpacaran dong ah..!!

saat-saat ini...

Okeh...sebenarnya mende yang aku nak tulis untuk my first baby bukanlah sedramatis seperti dramatis drama tempatan yang sering menghiasi kaca tivi siaran radio televisyen malaysia (RTM) seperti  aida aris mahupun sofea jane,ataupun sedramatis seperti entri di atas...


inilah dramatis aida aris




sebenarnye aku nak menunjukkan betapa aku gembira sebab akhirnya aku berjaya post sesuatu dalam blog.. okay,,fine,,aku tau bende nih common sangat and aku mengerti kalau takde sesape nak bace post nih..ataupun nak jadi follower akuh,,but im still new to this blogger world kan,heheheh...okay,,fine....lastly,thanks kalau ade sesape baca mahupun terbaca dengan tidak sengaja(walhal sudah ade perkataan ter)....


OH YEAHH..!!! THIS IS THE MOMENTS(inilah saat-saat nya)