Saturday, October 30, 2010

Balkhis,I am blessed..

Haa..mesti sume tertanyatanya,ada apa dengan Balkhis.?Produk  kecantikan terbaru dipasaran ke?Or jenama sos tiram latest?Ke drama TV3 baru siar?Atau tajuk novel baru terbit..Oke,aku bukan nak citer pasal mendemende tuh semua.Aku nak cerita pasal ibu aku.Aik?!Entri tulis pasal Balkhis,pastu nak citer pasal ibu aku lak?Oke,aku tau aku cam budulkan korang,cam korang tak dapat tangkap je yang Balkhis itu adalah ibu aku..hehe.Sedap an nama Balkhis,cam nama orang zaman sekarang,takpun cam nama watak utama novel ALAF 21..hehe..Well,see the daughter la,bak kata pepatah;kemana lagi tumpahnya kuah kalau tak ke mee..hehe..Chit,keji sungguh statement,macam orang nama Bedah takbole letak nama anak dye Putri Qalesya Adrianna Qistina..Ironi sungguh,nama mak satu perkataan je,nama anak,perghh..

ibu saya nama Balkhis

Oke,sebelum aku melalut sampai ke UK(ulu kelang),better stop it.!Tumpu pada entri.Aku nak bagitau korang,yang ibu aku adalah terbaik di dunia dan akhirat.!Oke,memang lumrah seorang anak kata camtu sal mak dye,yelah takkan nak cakap, mak kau lagi best la dari mak aku.!Cheh,kejam sungguh..Hehe.Korang tak caye ibu aku terbaik?!Well meh sini aku nak story kenapa aku berani cakap ibu aku terbaik,sedia?GO.!!

Aku ingat lagi masa aku kecikkecik dulu time duk kat Batu Hitam,Kuantan. Ratarata budak kat situ bahasakan diri dengan perkataan "aku",dengan kawan,adik beradik,sume "aku".Tapi ibu aku tak bagi kami guna perkataan "aku",mungkin bagi dye kasar bunyinya kalau budak guna.So,untuk menghalang kami guna perkataan tuh memandangkan pengaruh yang kuat,ibu akan citer mende yang sama kat kami.Dye cakap kalau guna perkataan "aku",hantu paku datang makan kami.!hahahah..Masa tuh takyah cakap la,memang takut.!Pastu siap citer kat kawan lagik,tapi dyeols tak amik port.huu..And aku setat guna perkataan "aku" masa aku naik form 4,sebelum nih guna "saya" untuk bahasakan diri.Pas aku guna perkataan "aku",baru kawan aku berani cakap,kau dulu skem la ain,guna "saya".(cinabet,dulu taknak cakap,jaga hati la tuh)haha.

muka budakbudak baik

Dulu masa kecikkecik main kat tanah tak pakai selipar,biasalah budak kampung,taktau dalam  tanah tuh ada cacing kerawit,i,pastu mulalah cacing masuk ikut kaki,dapat penyakit cacing,terpaksalah makbapak beli ubat cacing mahal,disobey punya anak.!Aku la termasuk budak takpakai selipar bila main kat tanah tuh.Ada satu hari,tengah aku syiok main korekkorek tanah sambil takpakai selipar,ibu aku datang ngan muka Puan Nohara mak shin chan,siap dengan galah kat tangan,ape lagi,kena la libas,tuh la taknak dengar cakap ibu.Memang berbekas gak la kat badan dan hati(sebab tu boleh ingat).Tapi pas aku da beso sikit baru paham kenafe.Sebab ibu taknak aku sakit,pastu dalam perut ade cacing,weks.!Sayang ibu.!

Tapi tuh citer kecikkecik,da besar takde la kena marah,kena libas,marah,libas.Da besar da kan,ibu aku pun segan nak libas aku.Sekarang aku kamceng ngan ibu aku.Gossip,tengok drama/filem,shopping,tengok utube,masak(oke tipu),semua ngan ibu aku.Kadangkadang kalau kluo sama orang ingat adik dan kakak.(chit,cam nak cakap aku tua la kan).

kekamchengan anak beranak

The best part of my ibu adalah bila dye puji aku.Maksud aku dengan pujian tak masuk akal.Biasalah seorang ibu akan puji anak dye walaupun pujian  tuh tak masuk akal langsung.!Ibu's way..Pernah tuh dye tetiba puji aku,dye cakap,"kak long ni kalau make up mesti cantik",hahaha,memang la cantik,maksud aku kalau mak nyah muka gagah pun boleh transform jadi Kris Dayanti pas disolek.hehe.Anyway I appreciated it.Satu lagi,pernah ibu aku pandang aku lama,pastu cakap,"ayu kak long ni" dan aku macam,"ibu nih..".Ibu memang akan berusaha mencari satu sudut sekecil mana pun asalkan dye boleh puji anak dye.Biarpun anak dye tak cantik dimata orang,tapi anak dye tetap cantik dimata dye..

Akhir kata,ibu,biarpun ibu mungkin takkan baca post nih,I am blessed for having you as my mom.!Thanks ibu for everything.!You are the only Queen of my heart..Love you,muax.!

Next time tulis pasal King of heart plak,insyaallah..teehee =)

Thursday, October 28, 2010

filem stereotaip dan klise Malaysiaku..

Tadi baru pas tengok filem David Teoh yang latest: Cuti Cuti Cinta...Zzzzz..Dan aku agak tak puas ati la dengan cerita nih,oke,bukan agak,tapi memang tak puas hati,maksud aku,jalan cerita dye cam whata hell.!Mula mula excited,memang excited macam ultramen taro nak menyerang raksasa sotong kurita.!Setting kedudukan badan yang paling best,keluarkan nugget smuggled yang murah beli kat carrefour (memandang makanan yang bukan under GSC tak dibenarkan dibawa masuk),buat muka teruja,dan tunggu untuk movie setat..And then,first five minutes:

aku bermonolog dalam hati:arghhh,crap.!habisla terperangkap dengan cerita                             entah hapahapa..arghhh.!!!terseksa,menyeksa.!!

Aku rasa tertipu sebab setelah puas aku berlawan dengan hati aku yang nak tengok cerita RED,sebab semangat nak sokong cerita melayu,nih yang dyeorang bagi:C.R.A.P.!arghhhh.!shitty.5minit pertama memang ada rasa tak sedap hati,tapi aku sedapkan hati dengan kata,takpetakpe,baru setat kut,nanti best la tuh..and then,and then,,aku tunggu another 5 minutes, 30 minutes, 1 hour, 1 hour and 15 minutes(movie end),apa yang aku dapat.?!KETIDAKPUASAN HATI.!Masa tu rasa cam nak tuntut balik je RM 7..Baik aku tengok cerita Barney la weih..Erm,tapi teletubies pun oke gak.

Oke,berbalik kepada tajuk asal,filem sterotaip dan klise Malaysia,apa yang aku perhatikan  ada beberapa movie yang diarahkan oleh pengarah yang sama mempunyai jalan cerita yang sama dan seakan akan dan STEROTAIP.!arghh,memang nak kene fire.Oke contohnya movies hasil karya Prof Madya A.Razak Mohaideen.Korang perasan tak ada satu masa tuh,ceritas yang dia hasilkan jalan cerita dye same,tentang mende yang sama.!

Ada satu masa tuh,dye selalu hasilkan ceritas pasal anak mami,anak mami kembali,anak mami kawen,anak mami dapat cucu,anak mami junior,anak penang,anak haram(erk,salah movie)..etc etc..macam WTF(what the fish) la kan..tau la dye asal sana,utara..Tapi paham tak?Kami,penonton masa kini nak sesuatu yang fresh,segar dan mantop,bukan sesuatu yang basi,busuk dan hampeh.!klise sangat la encik pengarah.!

poster yang penuh dengan ciri2 anak mami

Lagi satu,dye agak sterotaip plus klise dalam pemilihan pelakon.. haa..haa..perasan tak dari dulu sampai sekarang,dye mesti guna pelakon sama;APEK,macam takde orang lain,amek la Ben Affleck ke,Josh Hartnett ke,nih APEK?!Kenapa mesti Apek?adekah sebab lawak slapstick dye?Lawak Slapstick=lawak mintak pelempang kayu.!Bukan la aku nak keji si Apek tuh,tapi cuba la bagi peluang kat orang lain,hello,Malaysia ada banyak lagi la artis,haa,kalau tak apa fungsi reality shows?AF,Bintang RTM,Anak Wayang,Raja Lawak...Takkan reality shows ni ditubuhkan untuk membuang masa dan duit dan tenaga(pergi konsert/show) viewers?!

Tapi aku bukan anti ngan semua filem Malaysia walaupun kebanyakan nyer pernah mengecewakan aku hingga melumat hati jantung ku.!(rasa cam taknak beli tiket filem melayu)..Tapi ada beberapa ceritas Malaysia yang berjaya mengubah perspektif aku terhadap filems Malaysia.Oke here is the list:

  1. Magika
  2. Magika
  3. Cicakman
  4. Syurga Cinta
  5. Adnan Sempit
  6. banyak lagi kot tak ingat
Ceritacerita tuh memang aku tabik spring sampai spring tuh tercabut la..Contoh Magika,CGI dye memang terbaik di Malaysia lah.!Aku bangga dengan filem anak melayu yang camtuh..hehehehe...Bagus KRU..Good job.!Filems tuh la menyelamatkan nama baik filems se-Malaya...

Oke,stop rumbling,lapar.! :s

Tuesday, October 26, 2010

anda akan BENGANG kalau...

Oke,nak cerita pasal bengang..Jap,nak pasang lagu Bengang-Akim sambil layan poster dye..kacak.!hahaha..Bila la dapat jumpa dye..Dye berlakon iklan cornetto best ooo...erk,lain macam je ni,macam  lari tajuk jek..Ni yang bengang + bangang ni boleh lari tajuk.!Concentrate ain.!Oke back to business,arghhh,lari tajuk lagi,bukan nak cakap pasal business,nak cakap pasal BENGANG.!BENGANG.!B.E.N.G.A.N.G.!Oke,chillax....and enjoy.!

anda akan BENGANG kalau:

Anda tengah tengok tv,kira tengah layan cerita best tangkap leleh ah ni,,pastu datang la makhluk Allah ni,amik remote control,pastu dengan selamba dan tak bersalah atau rasa bersalah,alih siaran tuh,tengok WWF or kartun or cerita Hollywood entah zaman bila...Arggghh!!!memang bengang.!Rasa macam nak *tet* *tet* (perkataan di sensor sebab mengandungi unsur keganasan)..Percayalah,apa yang aku tulis tuh adalah berdasarkan pengalaman..DAN benda ni bukan boleh bawak mainmain sebab dah jadi tahap kebengangan yang melampau sebab rebut siaran,alah yang kes akak tak sengaja lepaskan kaca kat adik dye sebab channel tivo,pastu adek dye parah pastu meninggal.huhu~~

Anda tengah beria bercerita bagai nak rak sampai berliter liter air liur habis siap dengan gaya tangan tak cukup ngan tuh kaki skali,pastu anda stop,tanya kawan anda,tunggu respon dye,pastu kawan anda cakap "erk,ulang balek,terberangan plak tadi."...erkk.??WHAT THE HELL.!Oke aku pasti semua orang penah alami ni kan..kan..kan..?hehehe...Well,aku nak confess yang aku pun selalu gak terlepas dengar apa yang kawan aku citer,pastu suh dye ulang balek..Dan dye macam..What the hell,nak suh ulang.!Ulang tak dapat,pelempang jawa ada.!..Sebenarnya takde la dye cakap camtu depan aku,cuma dari reaksi muka tu pun da tau..Hahahahaha...Dan selalu nye dyeorang akan cakap "Erk,takpelah,lupakan apa yang aku cerita tadi,kau bukan dengar pun"...hahahahahahahaha..!

Anda tanya soalan dengan ramah dekat kawan anda di waktu pagi sebelum pergi kelas,memang ramah siap dengan senyuman manis semanis susu pekat F&N ..Pastu kawan anda dengan tak tengok anda,takda reaksi muka,pastu just angguk/geleng..erk(kerut dahi)..Huaaa,,rasa cam nak nangis je pastu lari lari anak keliling blok...Rasa cam terpinggir..Yelah tau la baru bangun pagi,naknak pagi Isnin,mood nak tidur + cuti lagi,feel shitty,,tapi,,tapi,,layanlah saya ni.!Well,ini pun aku selalu kena dan bengang la sekejap,pastu kawan tuh beli keropok,ajak aku makan skali,trus hilang rasa bengang tuh..lalalalalalalala...

Anda buat lawak yang kira perah otak la nak hasilkan lawak nih..Semua kawan anda ketawa bergulingguling,anda ingat anda cambest,,pastu ada salah sorang kawan anda ni tak ketawa langsung,,LANGSUNG.!Siap meng anjing lagi,"HA,HA..Lawak nye"(dengan nada menyindir)...Pang->efek bunyi petir...Apekah.?!Perghh,memang tak menghargai langsung bakat saya..Yela mungkin dye moody kut,tuh yang cakap cam tuh..Tapi..tapi...Mummy.!!...

Oke sebenarnya banyak lagi kut perasaan bengang yang nak dikongsi,tapi sebab tak sarap lagi otak stuck...ermm,alasan la kau gemok.!Oke nak pegi cafe,nak sarap..Bye(sambil buat muka kucing charming cute ala ala SNSD,,haa,haa,sape yang baca ni mesti bengang rasa nak bagi pelempang jek,ain=SNSD?!what the fish.!)

muka kucing.!


untuk bakal suamiku...

Oke,ni memang ditujukan khas untuk bakal suamiku,bukan bakal bf ku (kalau ada)..Wahh,,macam spesel je..Ooo,chopchop,memang spesel..Ni untuk bakal suamiku walau dimana anda berada,tak kisah la camna pun rupanye,umurnya,etc etc,, Mood jiwang ditengah malam siyut sebab geram baca modul tak masukmasuk.!huh.!

Dipetik dari OST Witch Yoo Hee
Saranga Naege Ogiman Hae(translated):

The blue sky is blinding

My heart hurts for some reason
Dew drops form in eyes without me knowing
In my imagination
It feels like you’re getting closer to me
I’ve been waiting for you, I don’t know since when
I still don’t know love, I don’t know who you are
When will love come to me?
Waiting for U love
Can’t you get a little
Close to me
My love, Babe my sweet heart
All those other people
How can they think of love?
Am I the only one who doesn’t know how?
Very warm and comfortable
And sometimes sweet
With such love you were always with me
I still don’t know love, I don’t know who you are
When will love come to me?
Waiting for U love
Can’t you get a little
Close to me
My love, Babe my sweet heart
Any way that I think about it
When I see you being so happy
And say I love you a thousand times a day
I wondered when and how
Love would come to me
It was already here, Ever since I knew you
There was a place for you
In my heart
I was born to be with you
If you come to me, our time together
From this point on
Will be a dream. My love
Oh, my love, come to me
lotso love;
bakal bini mu.

love this..really.!
Wah..lagu nih memang kena sangat la dengan akak.!!Memang meng eksprestasi perasaan kuh.!huu~~Yes,sepanjang aku hidup 19tahun macam aku sorang je yang tak tau apa itu cinta..(oke cinta kepada tuhan,family,kawan are exception oke)..So,macam lagu nih aku memang hanya menunggu that chosen one untuk hadir dalam hidup aku nih,,bila,bagaimana,dimana,wallahualam..Hanya Allah yang tahu...


p/s:ade sorang blogger yang tengah belajar kat korea kata korean nih racist,maksudnya tak pandang kat bangsa lain selain bangsa dyeorang and american..hurmmm....tapi movie,drama dyeorang terbaek.! (walaupun jalan cerita yang sama iaitu 2lelaki hot rebut sorang perempuan cute)..huuu~~

perginya seekor peramal bola sepak

Okay,kalau ade seseorang sebut PAUL,mesti orang akan cakap, "ouh,,Paul the octopus tu ye",,walhal seseorang tuh baru nak bergosip pasal Paul si bos atau Paul si jirannya..Oke,nvm..Yes,saya bukan nak citer pasal jiran/kawan/lecturer/bos yang bernama Paul,tapi pasal Paul the octopus..yes,octopus..Tipu la kalau kata tak kenal (padahal ramai je yang tak kenal,contoh mak aku,kalau tanya dye,confirm dye bantai cakap Paul tapir belakang umah kami)..


saat kegemilangan seekor Paul


Yeah,as stated above,"perginya seekor peramal bola sepak",aku nak bagitau kat sini yang Paul dah mam...eh,,mati...yeah,MATI ye kawankawan..erm,,dah ajal kan nak wat camne..Agaknya ni mesti sebab penyokong yang tak puas ati tuh letak racun dalam akuarium si sotong tuh,pastu sotong tuh sedut racun tuh,pastu sotong tuh pon K.O..(oke,ni rekaan saje)..

Actually aku sengaja tak sengaja pandang tv kat cc masa teman kawan aku,pastu ternampak la berita sal si Paul ni dah meninggal dunia..ish..ish..ish...Maka hilanglah seekor peramal yang berjaya dalam arena bola sepak..Takpetakpe,untuk World Cup akan datang aku bagi ayam aku plak ramal eah..haha.(chit,citer pasal kematian,mana bole ketawe,,pangpang->efek bunyi pelempang).

Tapi an,ape ea dyeorang wat kat bangkai si Paul tuh?Diawet ke pastu letak kat muzium?Bakar pastu buang abu kat laut ke?Atau tanam je ke,pastu wat kubu?..Kalau tanya aku la kan,,erm,bakar pon sodap,,pastu cicah air asam,makan dengan nasi...Takpun  buat masak lomak cili api,,perghh,meleleh...!Bak sini la Paul tuh,bagi kat aku..



Paul,u look delicious,nyummy.!Paulicious

kenape saya JARANG update?

Kenapa saya jarang update..hurm..kenape.?hurm..y??Oke kalau macam nih sampai bilabila tak abes...Nway,firstly,sory to my blog coz tuanmu ini udah lama tidak meng update kamu... =( ...

Actually,here are the reasons y i didn't updating my blog lately (skeaping abis u..berkat tunjuk ajar teacher katy):

  1. sebab saya malas, noktah
  2. takde bahan nak kongsi
  3. saya suka baca belogs orang daripada update belog sendiri
  4. saya sibuk (oke sedikit penipuan,chit!,i hate when im lying,tipu lagi.)
  5. lab report banyak
  6. layan FB .(oke dont blame FB) 
  7. lagi suka update status panjangpanjang kat FB dari post panjangpanjang kat belog
  8. sebab FB ada orang layan,syiok.! sini tade orang baca,alihalih muka ni gak yang baca
  9. sebab takde follower
  10. sebab takde follower
  11. sebab takde follower
  12. takpayah update blog sebab bukan ada follower yang paksapaksa suruh update
  13. final nak dekat (tak sesuai jadi alasan sebenarnya)
  14. kampus banyak aktiviti, hell.!
  15. rindu kat ibu. (tibatiba)
  16. sebab nombor satu tadi

Oke,kelas tak alasans tuh?Hahahahahaha...Sebenarnya aku memang ada banyak citer nak citer since lepas raya aritu..Dalam otak nih dah banyak plan,nak citer pasal aku raya,mak raya,ayah raya,kawan raya, etc.. Pas tuh nak citer pasal ekspedisi ke Segamat (bukan ekspedisi sebab Segamat dekat dan tade ape nak diekspedisikan pun, yang ada pon tempat makcikz melepak beli kain pasang)...


inilah gambar yang konon nya nak dimasukkan dalam posts aku


:') - muka terharu sebab baru dapat update blog.. AKHIRNYA.!!!!!