Wednesday, December 1, 2010

aku pandai masak part II

Oke.ini bukan kesinambungan daripada entri aku yang lepas,aku pandai masak.Bukannya tentang aku nak belebey pasal masak untuk laki kau,maid,bla bla bla.Ini pasal aku memang dah pandai masak.!!Yeayyy.!Belum abes lagi la.Pasal aku pandai masak/buat karipap.Haahahahhahaha.Cheh.!Tuh pun dibawah pantauan mem (maam) besar,siapa lagi kalau bukan chef Balkhis.

Sapa kata tak best masak?!Best la.Nak nak buat karipap tadi.Sape kata meng uli tuh memenatkan dan melecehkan.Oke,memang penat.Tapi best la,sambil uli tepung sampai jadi doh tu,kalau kau ada dendam kesumat terpendam dalam hati,masa ni la kau bole lepaskan.Masa uli tuh kau bayangkan manusia yang kau tengah marahkan tuh sebagai doh yang kau uli.So,time tuh la kau boleh tenyeh tenyeh,tumbuk tumbuk,tekan tekan,tengking tengking (kalau rasa perlu lah) kat 'manusia' tuh tadi.Selain daripada boleh lepaskan geram,tindakan menenyeh dengan kuat tuh boleh hasilkan doh yang mantop.

pelbagai bentuk dan saiz O.o

Oke,selesai dengan uli.Pas uli,steps yang seterusnya adalah masukkan inti dan kelepetkan atau bahasa baku kelimkan karipap kau supaya ia tak bocor dan inti bersepah time kau goreng.Well,part nak gelek doh dan acukan jadi bulat aku serah kepada mem besar.Aku cuma buat part kelepet karipap.Seronok kot.Kelepet kelepet.Kalau kelepet tuh cantik lagi seronok.hehe.Kelepet yang aku buat bolehlah tahan.mwehehehe.Tapi tak boleh celen (challenge) mem besar punya kelepet.hehehe..Biasalah old timer.

tangan saya tuh tengah kelepet karipap
aku kelepet
mem besar kelepet. beza kan.

Oke,lastly,time untuk goreng.!Sory,gambar goreng tak disertakan sebab tak sempat nak tunggu abes goreng,dah licin pinggan.Laku sungguh.!Kalau bukak gerai karipap pun laku..Cheh.!Angkat bakul sendiri.

2 comments:

  1. hehe..thx pupel..weepee..nih semangat nih nak buat lagi..selamat menjamu mata yee..hehehe//

    ReplyDelete

peninggal komen: