Monday, January 24, 2011

hey peeps,chillax..KEPALA HOTAK KAU.!

Assalamualaikum w.b.t. Hai,bertemu kembali dalam rancangan kau ingat kau hebat,abah kau.! Oke,ketepikan tajuk rancangan itu. Topik kali ini, jalan raya malaysia paling sucks noktah. Berapa orang setuju? Angkat kening cepat.! Kenapa aku cakap camtu? Sebab aku tak dapat bandingkan lagi antara jalan raya di Malaysia dengan mana-mana negara seperti Indonesia, Afrika, Vietnam etc etc. Jadi, mungkin ada antara korang yang pernah pergi ke mana-mana negara lain dan mendapati jalan raya di Malaysia way better than others. Hade aku kesah?! Sekarang aku nak cerita pasal jalan raya di Malaysia.


selalu jumpa ini?


Berapa orang pernah bocor/letup/rosak tayar sebab struktur jalan raya Malaysia yang teruk? Berapa orang yang pernah eksiden sebab nak ngelak jalan raya lubang lubang? Berapa orang pernah tengok/alami termasuk dalam lubang yang layak dibuat perigi yang terdapat di jalan raya? Berapa orang pernah rasa macam surfing dipantai walhal berada di jalan raya Malaysia akibat daripada struktur jalan yang berombak? Berada orang pernah dapat pengalaman "kiss my ass, then you pay it" kereta orang depan akibat orang depan emergency brake ngelak jalan rosak?


Yeah,kita harus akui, jalan raya Malaysia sangat teruk. Sebab apa? Sebab kenderaan berat yang dahlah berat,pastu terlebih muatan guna jalan raya yang ada sehabis mungkin. Dahlah tar yang diturap tuh made by bende yang tersangat murah dan cepat rosak dan cepat pecah, dah kalau bende berat kerap lalu,memang pecah la tar tu. Ibarat macam giant memijak busut. O.o




Usul aku yang tak logik dan tak mungkin diterima dimana-mana negara, kerajaan harus sediakan jalan yang berasingan untuk kenderaan berat dan kenderaan ringan. Jalan yang rosak tuh mungkin tak effect sangat kenderaan berat sebab ia besar dan kalau pun langgar mana mana lubang, tayar yang plus plus plus size takde la seteruk mana kesannya berbanding tayar kereta biarpun cap Silverston mahupun cap Bridgestone. Lagi satu, kau turap la berbilion kali pon jalan tuh, kalau dah selalu sangat kenderaan berat lalu rosak jugak.


Kalau aku jadi PM,takyah la aku sibuk duk pikir pastuh nak perabih duit rakyat buat bina HUB HIBURAN MALAYSIA, baik utamakan masalah jalan raya ni. Ada faedah, semua merasa, ni hub hiburan, semua rakyat mesia dapat merasa ke? Takkan yang pakai serban duk dengar ceramah kat masjid tetiba nak pi hub hiburan pekejadahnya tuh. Ingat,semua rakyat Malaysia adalah pengguna jalan raya, tetapi bukan semua rakyat Malaysia akan menggunakan hub hiburan. Think wisely,use wisely,kemalangan jiwa kurang,jiwa aman,segala jenis OPS! pun dapat dikurangkan. =)


we don't want this
 this
 and this
but we spend a lot on this


nak buat esaimen, okebai

5 comments:

  1. haha..setuju...dah la kene bayak cukai jalan...betul la gomen ni..hedonisme terlampausss...

    ReplyDelete
  2. roselaini:kan kan...
    salhah::tau,cukai bayar,tapi hasilnya tak seberapa...

    ReplyDelete
  3. weyh..ko dok mane..kelape sawit tu nk angkut kluar pkai keta sorong je ker?msti pkai lori kan??so ko kne trme dgn tbah..abah ko dr airport nk blek umah pon pkai jln ryer..slmt ari ryer..ahahahaha..

    ReplyDelete
  4. hahahhahahaha..kureng kau k..tuh la aku suh kerajaan buat jalan utk lori ni pi bantai nak bukak pusat hiburan malam..lempang PM laju2 kang.!

    ReplyDelete

peninggal komen: