Friday, May 20, 2011

should/shouldn't we give them a chance?

Assalamualaikum w.b.t. Tapi petang baru lepas jumpa 2 rakan terbaek Si Peah dan Semoh. Terlanjur bersama mereka, topik yang kami bincangkan termasuk Kpop Malaysia ataupun lebih sedap didengar sebagai Mpop (Malay Pop).. Dua kumpulan yang terjebak dengan Korea wave (hallyu) ni termasuk Gula Gula (girl group) dan Max 24:7 (boy group). Sedap juga la kutuk depa sebakul, sebab aku penah tengok gambar photoshoot Max 24:7 tu. Dan ia agak menggelikan usus perut.


suju Malaysia?

you need chinese/korean look to be Kpop.Muka Jawa?Out.

Are you for real? It's Wayyy too far..Surat khabar yang penuh kegebangan.


Tapi setelah difikirkan balik, kenapa perlu aku kutuk depa, sedangkan aku belum tengok performance mereka? So, aku mengambil inisiatif untuk mencari video mereka di youtube. Cari punya cari dan aku jumpa ini:


gula gula

dan ini:

Max 24:7

Setelah dilihat dari sudut tarian, nyanyian, lagu, attitude, aku mampu cakap: Just go home and practice, a lots of practice.. Aku takde masalah pasal nak tiru kpop ke apa, sebab kalau nak bilang mende ape yang kite tak tiru sebelum ni dari segi muzik, sikit, yang betul asli asal dari Malaysia, keroncong, zapin, makyong, dan beberapa lagi yang mungkin tidak mampu diterima remaja masa kini, yang laen macam hiphop, rap, boy band, rock band, jazz, etc semua diterap dari budaya luar, jadi kalau korang nak gebang lebat pasal dyeorang tiru kpop adalah sesuatu diluar tabii, i'm gonna say, i don't give a damn, guys, aunts, fat guy with a long beard over there.. Sebab kite dah terbiasa dengan budaya copy paste.

aww..aren't they adorable? kekeke

to be Kpop you must be super skinny.sigh~~

manly or gayly?huhu.

Tapi apa yang aku tak sokong adalah kegelabahan untuk meniru. Maksud aku, kalau nak buat sesuatu tu, buat dengan betul, bukan main taram je. Dah kena kondem selori padan muka. Takde lah, kalau betul nak tiru kpop, tiru betul betul, tiru cara diaorang training, audition, choreography. Kau ingat dyeorang audition hari ni, bulan depan terus debut? No wayyy.. Sebab dyeorang dah fikir pasal mutu. Itu baru professional. Ni tak, mentang mentang korean wave (hallyu) melanda hebat kat Malaysia, ingat boleh terus naik dan diterima macam groups Korean diluar sana..? Really, are u kiddin me??


yang baju biru ditengah tu menarik kalbu. NickKhun~~

FYI, untuk sesebuah korean group tuh ditubuhkan memakan masa yang agak lama, dalam bertahun, contoh macam SM Entertaiment buat, satu nama yang gah dalam industri muzik korea. Mereka akan start cari bakal group kpop yang mereka nak hasilkan ni bertahun tahun sebelum group tu ditubuhkan, macam yang pernah aku tengok, nama nama besar macam Yoona, Seo Hyun, Kibum, Micky yang bawah SM, dyeorang start audition dalam lingkungan umur dyeorang 10-15 tahun, lepas pass audition, dyeorang jadi trainee under SM dan dilatih dalam masa 2 tahun ke atas sebelum dyeorang debut. Jadi, disitu kualiti dihasilkan.


Aku tak menolak sebuah Mpop group yang hebat tertarik cun mutu keunggulan dan setaraf dengan Kpop akan terhasil di Malaysia. Dan aku gembira mengalu alukannya, since we love everything about korea. Tapi, tolonglah berlatih dulu betul betul, jangan rakus sangat, kami cuma mahukan mutu. Pleasee..

tidak mustahil untuk menjadi seperti mereka

Tak mustahil Amir Raja Lawak akan menjadi sangat lawak dan popular setelah semakin matang, begitu juga dengan tidak mustahil the first ever Mpop akan muncul dan mendapat sambutan hebat di Malaysia.

muka yang mampu menyejukkan isi perut.Mungkin Amir wave satu hari nanti?

p/s: aku rasa kawaii stuff ni asal dari Jepun, tapi Korea tiru. So? Takde masalah pun dengan tiru meniru ni.

Sunday, May 8, 2011

ibu dan gelaran yang sewaktu dengannya

Assalamualaikum w.b.t. Yehhuuuu, hari ni hari ibu. Walaupun belum menjadi ibu, tapi aku ade reason untuk meraikan hari ibu ni sebab alhamdullilah, aku masih ada ibu. 






Kita tak mempunyai sebab untuk tidak mencintai ibu kita. Yelah, takkan la untuk menyayangi ibu korang, orang yang paling dekat ngan korang, korang tengok penampilan dye, atau intelektual dye. Takkan la sebab mak kau takde rupa macam Megan Fox, kau terus reject dye sebagai seorang ibu, atau suara dye tak semerdu Britney Spears kau taknak ngaku dye sebagai ibu, mahupun citarasa terhadap fesyen tidak sehebat Lady Gaga kau break hubungan dengan dye?






Kau patut hargai ibu dan waktu yang sesuai adalah pada hari ibu sebab waktu tu kau ada reason untuk tunjukkan penghargaan ataupun tidak mahu dicop 'buang tebiat' kalau bagi kad pada hari hari biasa. Walaupun mungkin mak kau tak macam aweks/pakwes kau yang sebok ngendeng ngendeng mintak hadiah bunga itu ini waktu hari kekasih walaupun jasa mereka tak seinci pun boleh menandingi jasa mak kau, ataupun mungkin mak kau sendiri tak tahu bila jatuh hari ibu, tapi sebagai anak kita patut tunjukkan penghargaan sempena hari ibu, walaupun mende tuh tak wajib.Ibu tak kompleks sangat, kadang kadang sebaris ucapan penghargaan dan kasih sayang yang kau coretkan pun dah cukup membuatkan ibu bahagia.




Tunjuk penghargaan atas segala penat lelah mereka melahirkan kita. Dah la tu, lepas melahirkan, kena pulak galas tanggungjawab lain, masakkan, jagakan, belikan pakaian, mendidik, membebel menasihati (tugas paling berat woo), dan kalau ada yang lagi dramatik, bukak day care free untuk jaga cucu, jagakan rumah anak tanpa gaji, phewww. Betapa penatnya menjadi ibu, tapi mereka jarang sekali mengeluh. Aku ingat lagi, aku tanya mak aku, best tak jadi suri rumah, mak aku tak mengeluh, malah dye bangga menjawab, walaupun penat, tapi seronok.










Jadi disini aku ingin mengucapkan selamat hari ibu, ibu!! You are the best mom in the whole world (cheh,ayat cliche seorang anak yang hanya mampu diucapkan dalam penulisan). Ouh, and Happy Mother's Day jugaklah kepada semua mak, ummi, ibu, mek, mami, amma, mama, omma, dll. THANKS MOMS FOR BEING OUR 'SUPERMOMS'.




AKU MENCINTAIMU IBU..


Sekian.