Tuesday, August 16, 2011

'Tuang' puasa

Assalamualaikum w.b.t. Tuang atau nama lebih dikenali sebagai ponteng. Aku bukan nak gebang mende sangat pasal tuang puasa ni, cuma nak pesan;


kepada yang diberi pelepasan sah untuk tidak meneruskan berpuasa, agak-agak lah untuk men'cover' diri anda.


Janganlah sampai kantoi tak puasa sebab kawan tegur ada biji lada lekat celah gigi, atau bibir berminyak lain macam sangat. Muka pun janganlah segar sangat. Janganlah mentang-mentang dapat cuti menunjuk sangat awak tu tak puasa.






Takde sape yang nak tahu awak tak puasa, okey..


Ok, ini peringatan untuk diri sendiri, takda kene mengena dengan orang lain.


selamat menyambut Nuzul Quran...

La Tahzan (Love is depression?)

Assalamualaikum w.b.t. La tahzan, maksudnya jangan bersedih. Korang- korang yang sedang atau pernah bercinta ni mesti pernah sedih dalam percintaan. Eleh, tipu sangat la kalau kata tak pernah. Mesti pernah layan syahdu dengar lagu Arrow, Spin, Newboyz, dan Iklim sambil mengenangkan nasib percintaan. Nampak macam poyo bukan? Tapi itulah realitinya. 






Tapi pernah tak korang terfikir, "apa perlunya aku sedih gila vavi frust menonggeng sambil depress sebab bercinta?". Yeah,,sangat benaran apa yang anda fikirkan itu, Lads and Gents. Untuk apa???? Whyy??? Untuk apa korang nak stress sampai rambut gugur macam orang baru pekena rawatan chemo? Sayangilah rambut anda lebih dari anda sayang boy/girlfriend/s.Sebab rambut adalah eset bernilai untuk anda hadiahkan buat tatapan husband/wife-to-be anda. 






Mungkin korang boleh cakap, "ek eleh,  ko tak bercinta, boleh la ko nak komen lebih-lebih, ko tak rasa apa yang kitaorang rasa". Here is the point, orang yang tak bercinta lebih waras daripada orang yang sedang bercinta, sebab cinta (selain daripada cinta kepada Allah, RasulNya, dan parents) adalah buta dan membutakan. Orang yang bercinta ni macam ada penyakit katarak. Yang kadangkala tak boleh nak bezakan mana satu realiti dan delusi ciptaan sel-sel otak.


free your mind


Jadi sebagai orang yang tak bercinta dan tak berkatarak, (buat masa sekarang, of course) aku nak nasihat La Tahzan apabila menghadapi masalah dalam hubungan percintaan. Bukanlah aku nak kata jangan bersedih langsung, yang tu memang tak dapat dihalang, dah nama pun manusia makhluk yang berhormon, dan of course hormon pemangkin emosional dalam diri manusia. Tapi, maksud aku, jangan tersangat-sangat sedih sampai effect real life korang.






Sedih sangat sampai masa tolong mak potong kacang pajang, terpotong jari sampai menitik darah dalam makanan, pastu abis satu keluarga tumbuh siung. Sedih sangat sampai depress pastu tak boleh siapkan assignment sebab seharian berulangkali termenung dan menangis, lepas tu terkebil-kebil bila lecturer taknak terima assignment tu. C'mon peeps, tolong jangan sedih sangat dengan mende yang ain't real at all. Benda yang belum tentu jadi masa depan ko.






Korang pasti ke, b/gf yang korang sedihkan sangat tu adalah future korang, sampai sanggup membelakangi sebagai contohnya, pelajaran, yang sememangnya future korang. Pada pendapat aku, jangan nak create benda alah angan-angan di atas angin masa bercinta, macam "aku yakin dialah bakal suami aku",atau "nanti masa kahwin Jamil janji nak hadiahkan  I sebiji Lamborghini sebagai hantaran".


Sebab nanti ayat-ayat frust yang akan keluar kalau hubungan tak kesampai adalah seperti "aku dah menaruh harapan, dialah bakal suami aku, tapi tiba-tiba ada orang ketiga,kuciwaa!!","Kenapa dia meminang Jamilah Lopeh tu!Melepas Lamborghini aku!!".. Ya, ayat-ayat kecewa.




Masa bercinta, ikut je flow dia, jangan duk merancang sangat. Sebab yang duk merancang sangatlah yang akan kecewa lebih bila mende tak jadi, sebab plan rosaklah, memikir sangatlah,etc etc. 




Kalau hubungan tak kekal, jangan terus bersedih. InsyaAllah, akan datang yang lebih baik, anggap saja hubungan sebelum ni sebagai pengalaman, jangan asyik nak cakap rugi masa bla bla, sebab mungkin mende tu korang boleh kutip sebagai pengalaman,jumpa pelbagai ragam manusia, belajar sikap manusia dsb. Love is not depression, love is funnnnnnn...


I don't give a damn if you want to say/post/blog million mushy cheesy stuff in Facebook,etc etc about your lover, cakaplah sampai nak muntah, aku tak kesah. Tapi janganlah nak duk bercerita 7 hari 7 malam pasal kesedihan putus kasih dengan kekasih. Sebab,takde maknanya. Aku cakap awal-awal, silap aribulan korang akan termalu dengan sendirinya bila dah sampai fasa kesedaran, dan korang mungkin akan, "Whattttt??the hell is wrong with me?".






Cinta datang dan pergi, kadangkala kekal, kadangkala pergi, kadangkala U-turn , dan kadangkala berganti. Perasaan cinta tu semua tiupan Allah kedalam hati kita,dan ya,kita cuma pinjam dari Allah, sebab tu dalam sebuah Kalamullah, yang lebih kurang begini;"kalau sayang seseorang, jangan terlalu menyayangi,kelak kau akan membencinya,kalau membenci seseorang, jangan terlalu membenci, kelak kau akan menyayanginya." (betulkan kalau aku salah).Jadi jangan melebih-lebih sebab semuanya dari Allah. 






Mungkin 2 tahun, 2 bulan atau kurang dari tu, korang akan jumpa cinta baru. Life unexpected. Mungkin masa tu, memori korang dengan yang 'dulu' tetap akan disimpan rapi dalam hippocampus korang, bukan sebagai ratapan, tapi sebagai pengajaran untuk hubungan jangkamasa panjang.


Itu saja dari akakkkss dr cintanz! XOXO,muacks!


in the end
warn love to not hurt ya!

Monday, August 15, 2011

kesian

Assalamualaikum w.b.t.


Semakin aku blogging, semakin hilang tujuan asal aku buka akaun blogger. Aku tak pernah impi nak jadi blogger popular apatah lagi celebrity blogger. Aku tak pernah mimpi nak kumpul followers mencecah angka ++k. Aku cuma nak kongsi segala mende yang ada dalam kefala utak aku kedalam medium yang sepatutnya. Tapi semakin lama aku blogging, semakin cetek akal nak menulis. 


Jadi sebagai konklusi, aku kena minum banyak Dumex supaya sel sel otak bergabung. pfffttt.


p/s:selamat meneruskan perjuangan di bulan Ramadhan yang tinggal separuh je lagi. Selamat berjuang semua!!

Maaf

Assalamualaikum w.b.t.


Maaf, banyak lab report, banyak assignment, banyak kerja untuk final project, banyak test, banyak kuiz, dan yang paling penting, sikit idea untuk entri. Maaf.