Thursday, October 6, 2011

kenapa suka telan tanpa periksa?

Assalamualaikum w.b.t. Aku buka FB. Aku check recent stories. Aku scroll bawah. Lalu aku jumpa ni:


Okay, aku bukan nak sebarkan keajaiban kalimah Allah diatas. Tapi aku nak suruh korang fikir. Adakah korang seorang yang jenis telan je apa yang orang bagi, atau korang jenis yang suka experimental.

Kalau korang jenis suka telan saja, maknanya anda tak sihat. Tapi kalau korang seorang yang experimental, korang akan buat ni:


Maaflah, sebelum ekstrimis bantai aku, dok cakap aku ni memperlekehkan kalimah Allah, aku nak bagi point kenapa aku buat camtu.

Korang perasan kan hasil yang akan korang dapat dari merenung tiga titik tu kan? Korang akan nampak bayangan magis bentuk objek dalam gambar tersebut terbentuk di mana mana objek legap yang anda lihat.

Jadi, bagi orang yang jenis telan tanpa periksa, dyeorang akan menerima bulat bulat dan menganggap bahawa ia adalah keajaiban. Takpe la kalau yang jenis telan ni jumpa keajaiban ni atas kalimah Allah. 

Cuba kalau mubaligh atau orang yang berlainan agama menggunakan 'keajaiban' yang sama keatas objek keagamaan dyeorang. Dan sasaran dye adalah orang yang jenis telan ni. Dan orang jenis telan ni belum jumpa 'keajaiban' yang sama ke atas kalimah Allah. Cuba bayangkan consequences nya.

Sebab tu jangan jadi orang yang suka telan tanpa periksa, jadilah orang yang suka membuat eksperiman. Sama juga la macam konsep fitnah, jangan cepat sebarkan mende yang belum tentu betul.

Aku bukan menyokong idealism Nacho Libre, yang tak percayakan tuhan dan menolak kuasa tuhan dan hanya mempercayai sains, tapi aku cuma nak dedahkan, bahawa semua itu hanyalah salah satu keajaiban yang Allah kurniakan kepada manusia yang kreatif dengan permainan mata ciptaanNya.

p/s:Apa yang korang buat pada kedua-dua gambar tu adalah optical illusion. Alah,kan femes mende ni. Allah Maha Hebat sebab mencipta manusia yang pandai mengilusikan pandangan.
btw,mende ni dah lama femes dikalangan pengikut Nabi Isa. Dan deorang tak panggil ia keajaiban,tapi optical illusion.

inviting anon

Assalamualaikum w.b.t. Aku suka anon. Nak nak annoyed anonymous yang suka bagi komen lawan point orang. Anon macam ni bagai adiwira kesatria pujaan umat manusia. Berlawan tanpa dedahkan identiti. Anon rule! Anon's comment is epic! 





p/s:Lain kali datang lagi naa..Naikkan trafik saya..Sambil sambil tu klik nuff kbebeh!

rotten apple

Assalamualaikum w.b.t.


Steve Jobs (1955 - 2011)






rotten Apple without Steve Jobs.



Monday, October 3, 2011

konon konon punya review:Hantu Bonceng

Assalamualaikum w.b.t. Rasanya agak terlambat aku menyuarakan pendapat aku a.k.a noob review pasal filem meletupzz Hantu Bonceng yang berjaya mengutip RM 8++juta. Tetapi memandangkan Astro First masih menjual filem ni,aku rasa aku masih agak tidak terlambat. Huh?Ayat k*ling.






Pertama-tamanya, aku sarankan kepada sesiapa yang masih belum tengok filem ni, marilah jangan beli tiket atau beli melalui Astro First citer ni melainkan ko free download dari jiwang.org atau ko mempelesitkan hasil download kawan ko. Sebab memang tak berbaloi!!!


Kedua-duanya, aku rasa filem ni bodoh dan memperbodohkan orang sebab pi tengok sampai cecah 8juta++ kutipan. Padan muka sapa yang tengok kat wayang.Hakhakhak!!


Ketiga-tiganya, filem ni 90% menceritakan pasal rebut mat rempit ,nasi kangkang, peha dan leher Juliana Evans dan selebihnya 10% pasal hantu bonceng.10% peratus beb!!Walhal tajuk filem ni HANTU BONCENG,bukannya nasi kangkang mahupun lagenda cinta rempit.


Keempat-empatnya,filem ni menggunakan bajet yang rendah serta lawak yang murah. Yang boleh jualnya aku rasa Zizan je kut, tu pun aku banyak tak ketawa tengok cite ni, tak tau la sebab aku memang seorang yang susah nak ketawa ataupun memang lawak tu tak lawak. Bagi aku menonton Hantu Bonceng ni ibarat tengok persembahan Amir ML, banyak depress daripada geli hati.


Secara keseluruhan, baik tengok Mr Bean kat Disney Channel kerana sesungguhnya lawak Mr Bean  yang aku duk tengok semenjak 1997 lagi lawak dari Hantu Bonceng.


p/s: sekian.

aib orang sebatu nampak,aib sendiri tak nampak

Assalamualaikum w.b.t. Aku tengah depress. Jadi aku tulis mende yang membawa depression kepada orang yang bakal butthurt. Biar semua depress.


Aku rasa takpayah la duk sebok nak like like kempen menutup aurat. sebelum like kempen tu baik ko tubuhkan kempen menutup mata. 




Apa guna kalau like fanpage kempen ni sambil berhasrat suh anak orang tutup aurat tapi setiap malam ko layan 3gp Maria Ozawa. Atau awek ko sendiri pakai baju tak tutup buntut.Atau kau sendiri suka usya cleavage amoi masa makan kat KFC.


Kalau setakat tekan button like dan berhujah dengan hadis hadis yang dikopi pes dari website keagamaan serta memkhinzirkan orang yang tak tutup aurat dengan betul sekalipun diri ko sendiri pun tak betul,baik tak payah la.


Iman naik turun atau konsisten. Mana ko nak tau kot kot si pemakai legging tu bakal berjubah dan berpurdah. Dan mana ko nak tau entah esok lusa tulat ko yang 'berserban' tu bakal kecundang?Baik berdiam daripada kata-kata memakan diri.


Kempen ni tak salah,tapi kalau yang duk like atau berhujah tu tak semengah mana,trimas je la.Amar maaruf nahi munkar. Tapi start dengan diri sendiri dulu. Takpayah nak hebat berkempen sangatlah.


p/s:post ni macam mengayat dalamkan lelaki.Tak adil?So what?